Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ – ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

«Ένα Μουσείο ζωντανεύει στην πόλη μας»

Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2013
09:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη.

Στην αρμοδιότητα της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπάγεται το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2009, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου με κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο έργο απασχολούνται δύο αρχαιολόγοι, μία συντηρήτρια και ένας ειδικευμένος εργάτης.
 Η κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να καταδείξει τη σημασία της Θράκης ως γεωγραφικής περιφέρειας που γειτνίαζε άμεσα με την πρωτεύουσα της βυζαντινής αρχικά και της οθωμανικής έπειτα αυτοκρατορίας, αλλά και η ανάδειξη του Διδυμοτείχου ως κομβικού σημείου της περιοχής αυτής.
Με βάση την κεντρική ιδέα, η έκθεση θα αναπτυχθεί σε δύο θεματικούς άξονες:
α) Η Θράκη δίπλα στην πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών και
β) Το Διδυμότειχο ως κομβικό σημείο της Θράκης.
Τα αντικείμενα που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, θα είναι κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές, σπαράγματα τοιχογραφιών από τους ναούς της περιοχής, έργα κεραμικής και μικροτεχνίας, καθώς και νομίσματα της ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν κάποια ευρήματα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, όπως η χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211μ.Χ.) που βρέθηκε στις ανασκαφές της Πλωτινουπόλεως, ενώ υψηλής αισθητικής αποτελεί το σύνολο των ελεφαντοστέινων πλακιδίων από την Παληόχωρα Μαρωνείας (5ος – 6ος αι.), που βρέθηκαν ανάμεσα σε τάφους της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Με τη μελλοντική ολοκλήρωση του έργου, το μουσείο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων και δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, μέσα στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας, ενώ θα προσδώσει μία διαρκή δυνατότητα το κοινό να βιώνει τα διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα που αναπτύσσονται στις αίθουσες του.
Διοργάνωση: 15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Οργάνωση προβολής & επικοινωνίας: www.mobilesoundfactory.gr
  • 12.05.2013

Ας συνεργαστούμε...

Επικοινωνία

OFFICE:
25ης Μαϊου 132
Διδυμότειχο, Τ.Κ. 68300, Ν.ΕΒΡΟΥ

SHOP:
Δημοκρατίας 60
Διδυμότειχο, Τ.Κ. 68300, Ν.ΕΒΡΟΥ

Τηλ./Fax: +30 25530 25742
Κιν.: 6947 954639
Skype: mobilesoundfactory.gr

E-mail: info(at)mobilesoundfactory.gr

Σύντομα δίπλα σας με νέα σελίδα…